Szlovákiába belépni december 18. (reggel) 7:00-tól csak EU-tagállamban (72 óránál nem régebben) (angol, német, cseh, szlovák nyelven) kiállított, negatív RT-PCR teszttel lehet, valamint Csehországban vagy Ausztriában elvégeztetett, 72 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeletében meghatározott minta szerinti igazolás felmutatásával.

Negatív RT-PCR teszt hiányában a belépőnek regisztrálnia kell magát legkésőbb a határon a http://korona.gov.sk/ehranica oldalon és házi, vagy intézményi karanténba kell vonulnia, amíg nem rendelkezik negatív RT-PCR teszttel.

Szlovákiában elválik az országba való belépés és az országon belüli mozgás szabályozása:

 • – Szlovákiába belépni Magyarországról:főszabály szerint csak uniós országban, 72 óránál nem régebben kiállított, negatív, (angol, német, cseh, szlovák nyelvű) RT-PC teszttel lehet.
 • – Szlovákián belül mozognia kijárási tilalom alóli – 2021. január 1- 2021. február 7. között érvényben lévő – kivételek (lent) alapján vagy az ország területén keresztül, szomszédos országba, közúton, megállás nélküli, 8 órán belül történő keresztülutazás (tranzitálás) esetén lehet. A szlovák szabályozás értelmében tehát a tranzitálás csak akkor tekinthető kivételnek, ha az országba történő belépés és kilépés is szárazföldi határszakaszon történik a fenti feltételek mellett.

Szlovákiába belépni a fenti belépési szabályok alapján (főszabály 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel) lehet, azonban Szlovákiában szabadon mozogni a kijárási tilalom időtartama alatt csak a kijárási tilalom alóli kivételek esetén, valamint továbbra is tranzitálás során lehet.

A kialakult járványhelyzet súlyosságára tekintettel a kormány döntése alapján Szlovákiában kijárási tilalom lépett életbe 2020. december 19-től 2021. február 7-ig, amely naponta reggel 5 órától a következő nap hajnali 1 óráig van érvényben. A tilalom időtartama alatt a lakóhelyet csak meghatározott kivételek esetén lehetséges elhagyni, amik január 27-től a következők

Csak az Európai Unió területén tanúsítvánnyal rendelkező, 7 napnál nem régebben (legkorábban jan. 18-án) kiállított negatív antigén vagy PCR teszt birtokában lehet:

 • – munkába járni és vállalkozási célból utazni;
 • – külföldre utazás céljából utazni és onnan hazatérni;
 • – a lakóhely szerinti járás határain belül a természetbe kimenni (beleértve az egyéni sporttevékenységet is), kivéve a 15 év alattiakat és a 65 év felettieket;
 • – tisztítóba, benzinkútra, újságárushoz, optikába, bankba, biztosítóba, könyvtárba, kerékpár vagy gépkocsi szervízbe, postára, csomagkiadó helyre, műszaki vizsgára, cipészhez, telefonszervízbe, tachográf kártya-kérelmeket befogadó helyekre menni;
 • – az illetékes regionális közegészségügyi hivatal által engedélyezett rendezvényen részt venni;
 • – online üzletek kiadópontjaira menni;
 • – az általános iskolák felső tagozatosainak, a középiskolák tanulóinak és minden 10 évnél idősebb diáknak az oktatási intézménybe menni és onnan hazatérni;
 • – a gyermeket iskolába és onnan haza kísérni;
 • – hatóságnál ügyet intézni.