Jelenleg, különösen a koronavírus-fertőzés (COVID-19) terjedése alatt, a munkáltatók és a munkavállalók körében egyre népszerűbbé vált az úgynevezett home office, avagy az otthoni munkavégzés.

A home office egy olyan munkaformát jelöl, amely nem kapcsolódik a munkáltató munkahelyéhez, hanem egy másik, egyeztetett munkahelyhez, általában a munkavállaló (háztartás) lakhelyéhez, a munkaidő alatt. A munka törvénykönyve csak az otthoni munka fogalmát határozza meg, nem határozza meg magát, a home office jelentését. A koronavírus  elterjedése miatt az otthoni munkavégzés az utóbbi hetekben különösen népszerű opcióvá vált.

Jogosult-e az otthonról dolgozó munkavállaló munkahelyi étkezési támogatásra?

Az otthonról dolgozó munkavállalókra ugyanazok a szabályok vonatkoznak az étkezési támogatást illetően, mint a munkáltató munkahelyén dolgozó munkavállalókra. Ez azt jelenti, hogy A munka törvénykönyve 152. §-a szerint a munkáltató köteles étkezést biztosítani a munkavállalók számára, még akkor is, ha otthonról dolgoznak (állandó vagy ideiglenes otthoni irodában, pl. koronavírus alatt), amely megfelel a helyes táplálkozás alapjainak, közvetlenül a munkahelyen vagy annak közelében.

Mikor és milyen formában köteles a munkáltató támogatni az étkezést?

A munkáltató köteles étkezést biztosítani a munkaviszony (azaz munkaszerződés) alapján dolgozó alkalmazottak számára, ha rendes munkahelyükön négy óránál többet dolgoztak. A 152. cikk (3) bekezdése szerint a Munka Törvénykönyve (2) bekezdésének értelmében a munkáltató köteles egy meleg főételt biztosítani, beleértve a megfelelő ital fogyasztását a munkavállaló számára a munkaváltás során, nevezetesen: saját vendéglátóhelyén, egy másik munkáltató vendéglátóhelyén, vagy a munkáltató munkavállalói számára étkezést nyújt olyan jogi vagy természetes személyen keresztül, aki az étkeztetési szolgáltatások nyújtására jogosult (leggyakrabban étkezési utalványok vagy elektronikus utalványok formájában). Ha a munkavállaló 11 óránál hosszabb ideig dolgozik, a munkáltató gondoskodhat egy újabb meleg főétel biztosításáról.

Mekkora a munkavállalók étkezési támogatásának összege 2020-ban?

A munka törvénykönyvének 152. bekezdése szerint az étkezési utalvány értékének a szabályozás szerint 5–12 órán át tartó üzleti út során nyújtott étkezés legalább 75% -ának kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató köteles legalább 3,83 euró összegű étkezési utalványt nyújtani (az 5,10 euró összegének 75% -a). A munkáltató pénzügyi hozzájárulása a munkavállalók étkeztetéséhez a 152. § 3. bekezdésének 4. cikkely értelmében az étkezés árának legalább 55% -a, de legfeljebb minden étkezés esetén az étkezés 55 % , az 5–12 órás üzleti út során. Ez azt jelenti, hogy ha a munkáltató legalább 3,83 euró összegű étkezési jegyet bocsát a munkavállaló rendelkezésére, akkor legalább 2,11 euró (vagyis a 3,83 euró 55% -a, vagyis a minimális étkezési összeg 55% -a) és legfeljebb 2,81 euró összegű pénzügyi hozzájárulást nyújthat a munkavállalónak (vagyis az 5,10 € 55%-a). A munkáltató a fent említett kötelező munkáltatói hozzájáruláson túlmenően étkezési támogatást is nyújthat a munkavállalóknak a szociális alapból. Ha a munkáltató úgy dönt, hogy a kötelező hozzájárulás és a társadalombiztosítási alap hozzájárulása mellett önkéntes étkezési támogatást nyújt a munkavállalónak, ez nem jelent számára adóköltséget.

A munkaadó a munkavállalók képviselőivel folytatott konzultációt követően módosíthatja az étkezés feltételeit

Meg kell jegyezni, hogy A munka törvénykönyvének 152. bekezdésének 8. cikkelye alapján a munkaadó a munkavállalók képviselőivel folytatott konzultációt követően módosíthatja azokat a feltételeket, amelyek mellett étkezést biztosít a munkavállalók számára – például ünnepnapok, munkahelyi akadályok vagy a munkavállaló egyéb indokolt hiánya a munkavállaló számára-, valamint engedélyezheti a munkarend ütemtervén kívül dolgozó munkavállalók számára ugyanazokat a feltételeket, amelyek a többi munkavállalóra vonatkoznak. A munkáltatóknak lehetőségük van kibővíteni azon természetes személyek körét, akik étkezést nyújtanak az alkalmazottaknak és akik hozzájárulnak az étkezéshez.

Az alkalmazott ellenőrzése home office alatt

Nem kétséges, hogy a home office alatt a munkáltatónak nincs lehetősége arra, hogy alkalmazza azokat az ellenőrzési eszközöket, amelyeket a munkahelyi alkalmazottak esetében alkalmazna. Ennek ellenére legalább részben felügyelnie kell a munkavállaló otthoni munkáját. Megfelelő megoldás például a munkavállaló napi nyilatkozatának elküldése a munkaadó által meghatározott órára. 

Milyen fizetésre jogosult a munkavállaló, amikor otthon dolgozik?

Az otthonról dolgozó munkavállalók jövedelmezése tekintetében ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a többi alkalmazottra. Ez azt jelenti, hogy az otthonról dolgozó munkavállaló szintén megkapja a munkadíját, azaz fizetését, amelyet akkor is kapna, ha a munkát a munkahelyén végezné el.

Szerkesztette: Ing. Kulacs Enikő, junior könyvelő, Paragraf Könyvelő Iroda

Források:

  1. https://www.podnikajte.sk/stravne-a-pracovne-cesty/stravne-homeoffice
  2. https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/praca-z-domu-home-office-pravidla