Határok:

A külügyminisztérium aktualizálta a koronavírus terjedésének szempontjából „kevésbé rizikós” országok listáját, melyről lekerült Horvátország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Belgium, Málta és Görögország – ezekbe az országokba nem ajánlott az utazás.

Kevésbé rizikós országok, amelyeknek egyes térségeit a járványügyi konzílium rizikósnak minősített és a szakértői tanács javasolja az alábbi területekre történő utazás mérlegelését: Csehországban Prága és a Vysočina régió; Ausztriában Bécs, Felső-Ausztria és Tirol, Lengyelország esetében kockázatos térségek alatt a pomerániai, a sziléziai és a kis-lengyelországi vajdaságok értendők, míg Görögországban Notio Aigaio, Ionia Nisia és Kentriki Makedonia a legveszélyesebbek. Az Egyesült Királyságban Tayside és az északnyugati régiókban, Írországban középkeleti és a középnyugati térségekben, Észtországban ez az Ida-Viru Maakond régióban, Dániában pedig a Midtjylland térségben fordult elő a legtöbb fertőzött.

Minden személy, aki 2020. szeptember 1-jétől belép a Szlovák Köztársaság területére, és az előző 14 napban olyan országba látogatott, amely a kevésbé kockázatos országok listáján kívül esett, köteles házi karanténban maradni, amíg negatív teszttel nem rendelkezik (ezt legkorábban az ötödik napon a hazatérés után lehet megcsináltatni). Ha az EU-n kívüli veszélyeztetett országról van szó, akkor az országba való belépéshez negatív tesztre van szükség.

Iskolák:

– a szülők nyilatkozatot írnak alá a gyermek egészségügyi állapotáról, amikor a gyerekek elkezdenek iskolába járni. Ez a nyilatkozat tartalmaz egy kérdőívet arról, hogy a gyermek 2020.8.17. óta tartózkodott-e külföldön, vagy részt vett-e egy tömeges rendezvényen. Ha külföldön volt, vagy tömeges rendezvényen vett részt, akkor megfigyelés alatt kell őt tartani.
– maszk viselése kötelező lesz a tanév első két hetében az alapiskolák felső tagozatainak és a középiskolások számára az élelmiszerfogyasztás kivételével.

Intézkedés a munkáltatók számára új, szeptember 1-jétől érvényes kötelezettségről:

Magas kockázatú országokból érkező személyek kötelesek karanténba vonulni és munkáltatóik kötelesek lesznek ezt ellenőrizni. Az alkalmazottak csak indokolt esetben vethetnek véget a karanténnak, például egy negatív RT-PCR-teszttel, amelyet a Szlovák Köztársaság laboratóriumaiban végeznek, vagy a negatív eredmény egyéb bizonyítékával, esetleg 10 naposnál régebbi államhatár átlépési igazolással. Ha az alkalmazott ezt nem tudja igazolni, a munkáltató köteles értesíteni a területi egészségügyi hatóságot, és köteles megtagadni ezen személyek hozzáférését a munkahely vagy a létesítmény minden területéhez. Az Egészségügyi Hivatal viszont felhívja a figyelmet, hogy az üzemeltető nem köteles a fenti kötelezettségek igazolását követelni az összes fent említett alkalmazottól, hanem csak azoktól, akikről tudomása van, hogy rizikós országból tért haza, vagy érintkezett pozitív teszttel rendelkező személyekkel.

Intézkedés a létesítmények tevékenységéről és a tömeges rendezvények szervezéséről 2020. szeptember 1-jétől:

Az intézkedést újonnan egységesen alkalmazzák valamennyi létesítményre (eddig a kiskereskedelemre és a szolgáltató létesítményekre vonatkozott). Az Egészségügyi Hivatal külön felhívja a figyelmet a maszk viselésére (kül- és beltéren egyaránt). Ez a kötelezettség nem vonatkozik az italok és ételek fogyasztásához szükséges időre.

Az aquaparkok és uszodák látogatóinak maximális száma egyszerre 1000 főre korlátozható – az aquaparkok és az uszodák járványügyi szempontból kockázatos létesítményeknek tekinthetők. Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az uszodák és az aqvaparkok területén nem köteles a szájmaszk viselése és közeledik a légzőszervi fertőzések gyakoribb előfordulásának időszaka. Mivel a tömeges rendezvényeken a résztvevők maximális száma egyszerre 1000 emberre korlátozódott, ugyanezt a korlátozást határozták meg az aqvaparkokra és az uszodákra is.

Tiltásra kerülnek:

– több mint 1000 résztvevővel zajló tömeges rendezvények a szabadban, ideértve a sporteseményeket is,
– több mint 500 résztvevőből álló tömeges beltéri rendezvények.

A beltéri és kültéri tömegrendezvényeken szájmaszk viselése továbbra is kötelező. Ez alól a tilalom alól kivételt képeznek a tömeges események, amelyen minden résztvevő negatív teszteredménnyel (nem gyorsteszttel) rendelkezik, viszont a tesztnet maximum 12 órával a rendezvény kezdete előtt lehet elvégezni.

Szerkesztette: Ing. Kulacs Enikő, junior könyvelő, Paragraf Könyvelő Iroda

Forrás:

https://www.health.gov.sk/Clanok?Hlavna-sprava-COVID-19

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=4433:uvz-sr-prehad-opatreni-platnych-od-septembra-2020&catid=250:koronavirus-2019-ncov&Itemid=153