Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból, azonban a kilépést az Európai Unió és az Egyesült Királyság által elfogadott megállapodás alapján egy 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak követi.

Az átmeneti időszakban az Egyesült Királyságban továbbra is az uniós jogot kell alkalmazni, az uniós jogban a tagállamok körébe az Egyesült Királyság továbbra is beleértendő. 2020. december 31-ig tehát az Egyesült Királyság a vámunió része marad, azaz a polgárok, a fogyasztók, a vállalkozások, a befektetők, a diákok és a kutatók szempontjából minden marad a régiben.

Magyarország és Nagy-Britannia közvetlen kereskedelmi kapcsolata önmagában nem tekinthető jelentősnek, a szigetország magyar áru- és szolgáltatásexporton belüli részaránya nem éri el az 5 százalékot sem. Az Európai Unió többi tagállamával azonban már szoros kereskedelmi kapcsolata van a magyar gazdaságnak, a hazai export háromnegyede jut az EU többi régiójába. A brit népszavazás következtében kialakult bizonytalanság és a gazdaság strukturális alkalmazkodása rövid és középtávon is visszavetheti az Európai Unió növekedését és a magyar gazdaság külső keresletét.

A Brexit valójában 5 féleképpen hathat ki a Magyar Gazdaságra: a külkereskedelemre, az uniós támogatásokra, a munkavállalók nemzetközi áramlásara, a tőkeáramlásra és a tudományos együttműködésre.

A brit adóhatóság honlapján olyan forgatókönyv jelent meg, amelyből tisztán látszik, hogy az Egyesült Királyság klasszikus harmadik országként fog működni az áfa kezelése során az átmeneti időszak letelte után.

Az EU-ból érkező áruk vám elé állítása három szakaszban fog megtörténni.

Január elsejétől az összes általános terméket (például ruhák, elektronikai/cikkek) elő kell készíteni arra, hogy minimális vámhatósági feltételeknek feleljenek meg, nyilván kell őket tartani és vámot kell utánuk fizetni, azonban a konkrét fizetés maximum hat hónapig halasztható. Mindenképpen ellenőrizni fogják az alkohol tartalmú italokat illetve a dohánytermékeket, sőt ilyen áruk esetén teljes adattartalmú vámnyilatkozatot kell kitölteni, amit előre le kell adni.

Konkrét ellenőrzésekre az áruk rendeltetési helyén is lehet majd számítani, illetve lesznek olyan helyiségek, ahogy a magas kockázattal bíró élő állatok vagy növények ellenőrzésére történik majd.

A következő lépcső április elsejével élesedik majd. Ekkortól már az összes állati eredetű termék – például hús, kis kedvencek élelmiszere, méz, tej és tojás-termékek -, valamint az összes szabályozott növény és növényi termék esetén szükséges lesz előzetesen tájékoztatni a vámhatóságot.

Az utolsó lépcső július elsejével élesedik, ekkortól minden árura vámnyilatkozatot kell tenni és vámot kell fizetni, teljes adattartalmú biztonsági nyilatkozatra lesznek kötelezettek az importálók, továbbra is fizikai ellenőrzések lesznek bizonyos élő állatok, növények esetén.

Szerkeszett: Mgr. Páldi Ádám, junior könyvelő, Paragraf Könyvelő Iroda

Források: nav.gov.hu; ado.hu; kki.hu