Bár az e-számláról nagyon kevés információ jut el a közvélemény és a vállalkozók felé, a Pénzügyminisztérium nem tétlenkedik, szépen lassan a háttérben előkészíti a projektet. Lassan egy éve folynak az egyeztetések és a tárgyalások a szakmai szervezetek képviselőivel, munkaadói szakszervezetekkel, amelyeknek a célja nem más, minthogy az e-számla a nyár folyamán bekerüljön a jogalkotási folyamatba.

Mit tudunk tehát eddig az e-számlázásról?

Az e-számlával kapcsolatban mindent egy új törvény fog meghatározni.

Ez lesz a számlázásról és az e-számla rendszerbe történő adatküldéséről szóló törvény. A számla kiállítási kötelezettség eddig csak az ÁFA fizetőkre vonatkozott, viszont az új törvény ezt a kötelezettséget másokra is kiterjeszti. Az e-számla rendszerbe történő adattovábbítás azokat a vállalkozásokat és ÁFA fizetőket is érinteni fogja, akik:

  • árut értékesítenek vagy szolgáltatást nyújtanak (szállító) illetve
  • fizetséget kapnak az áru értékesítése vagy a szolgáltatások nyújtása előtt
  • jogosult az ÁFA visszaigénylésére (vevő)
  • adóügyi kiadást számolnak el (vevő).

Az általános forgalmi adót nem fizető vállalkozók is kötelesek lesznek 15 napon belül számlát kiállítani.

Az e-számla nem fog vonatkozni azokra a nonprofit szervezetekre, amelyek nem adóköteles bevétellel rendelkeznek, vagy mentesek a jövedelemadó alól és nem merülnek fel egyéb céges tevékenységgel kapcsolatos költségek /elszámolható kiadások/.

Hogyan fog kinézni az egész folyamat a gyakorlatban?

1. A számlakészítés során a szállító a számla adatait elküldi az e-számla rendszerbe (Pénzügyi hatóság – Finančná správa).

Ezt a számviteli szoftverén vagy az ingyenes Virtuális számla alkalmazáson keresztül fogja tudni megtenni. Ez technikailag azt jelenti, hogy a számla kiállítójának a hatóságtól hitelesített aláírási tanúsítványt kell beszereznie és az EID-n keresztül, azaz elektronikus személyi igazolvánnyal kell bejelentkeznie. A minisztérium azt állítja, hogy egy személy több aláírási tanúsítvánnyal is rendelkezhet majd, ami egyben külső könyvelő cégek hozzáadását is jelentené.

Bejelentkezés után a következő adatokat kell megadnunk:

  • Az áruk mennyisége és típusa
  • Egységár
  • Teljes összeg
  • Szállító azonosító adatai, beleértve a bankszámlaszámot.

2. Az e-számla rendszer hozzárendel egy számlaazonosítót.

A számlaazonosító QR-kód formájában lesz elérhető. A minisztérium állítása szerint az adatok elküldése és a számlaazonosító hozzárendelése közötti válaszidő néhány másodpercet fog igénybe venni.

3. A számlaazonosító kijelölése után a szállító a számlát (papír alapon vagy elektronikusan) elküldheti a vevőnek.

Ennek a rendszernek az egyik előnye, hogy a vállalkozók elektronikus dokumentumokat cserélhetnek egymással, amelyeket nem kell fizikailag elküldeniük, így nem csak időt takarítanak meg, hanem többletköltségeket is megspórolhatnak a nyomtatással, papírral és hasonlókkal.

4. Az ügyfélnek a számlázó szoftverében vagy online alkalmazásában meg kell jelölnie azt a számlát, amely esetében jogosult az ÁFA visszaigénylésére, illetve adóügyi kiadást számol el.

Ez a szoftver egyedülálló a világon, mivel az adatokat a beszállító küldi a rendszerbe, és másrészről a vevő is megerősíti azt.

A Minisztérium előzetes terve az volt, hogy a magyar vagy a spanyol számlázó modellből indulnak ki, viszont az egy éves jogalkotási folyamat után kijelenthető, hogy sikerült egy a világon egyedülálló rendszert alkotni.

A vevő, aki ÁFA fizető személy, visszaigazolja a rendszerbe felvitt adatokat abban a pillanatban, amelyben érvényesíti az ÁFA visszaigénylést. A nem ÁFA fizető személy pedig abban a pillanatban, amelyben elszámolja az adóügyi kiadást, vagyis a jövedelemadó bevallás leadásakor.

5. Amennyiben a szállító vagy a vevő e törvény szerinti kötelezettségének nem tesz eleget, az nem érinti az áfa visszaigénylési jogát és az adóügyi kiadás elszámolását sem.

A tárca azt állítja, hogy ha ez nem történik meg, az nem érinti az általános forgalmi adóról szóló törvényből vagy a jövedelemadó törvényből eredő jogait, de nem vet jó fényt az adóalanyra.

Az e-számla bevezetése a nem ÁFA fizetőkre is vonatkozni fog, mivel a minisztérium a Pénzügyi hatósággal együttműködve nemcsak az ÁFA beszedését szeretné hatékonyabbá tenni, hanem szeretné visszaszorítani az adóelkerülést a jövedelemadót illetően is.

A nyilvánosságnak is lesz lehetősége arra, hogy ellenőrizze, a számlán szereplő adatok bekerültek-e az e-számla rendszerébe. Erre egy egyszerű funkció ad lehetőséget.

A rendszerrel kapcsolatos jogalkotási folyamat elfogadása még 2022-ben megtörténhet, és várhatóan 2024.01.01-étől érvénybe léphet.

Szerkesztette: Mgr. Görözdi Máté, junior könyvelő, Paragraf könyvelő iroda

Forrás: https://cus.sk/pdf/clanky/lukacovicova-efaktura.pdf