A parlamenti képviselők rövidített jogalkotási eljárás során, július 9-én jóváhagyták a szlovákiai üzleti környezet támogatására irányuló legnagyobb intézkedéscsomagot, melyet a köztársasági elnök július 17-én írt alá. Peter Goliaš, a Gazdasági és Szociális Reformok Intézetének igazgatója elmondta, hogy az üzleti környezet fejlesztése hosszú ideje nem volt a kormányok prioritása és ezzel a problémával nemcsak az egyes minisztériumok szintjén, hanem több miniszterrel és a koalíciós pártok elnökeivel együttműködve is kell foglalkozni. Richard Sulík gazdaságügyi miniszter állítása szerint, bár ezek egyszerű változások, mind a 114 intézkedés végrehajtása nagy előrelépést jelent az üzleti környezet számára. Az intézkedések megszüntetnek bizonyos kötelezettségeket és eltávolítják az előző törvények bürokratikus akadályait. A második intézkedéscsomagot a kormánynak ősszel kell jóváhagyásra benyújtania.

Példának kiválasztottunk néhány fontos változást, amelyek a könyveléshez, az adózáshoz és a munkaviszonyhoz kapcsolódnak.

1. A kiskereskedelmi üzletekben a panasztételi eljárás előkészítésére és közzétételére vonatkozó kötelezettség megszűnik. Az üzleti vállalkozásoknak azonban továbbra is tájékoztatniuk kell az ügyfeleket a fogyasztói panaszok, azoknak alkalmazására és kezelésére vonatkozó eljárásokról. A javasolt változtatás megszünteti a panasztételi eljárás közzétételét az étkezési létesítményekben.

2. Az elvégzett adóellenőrzésről szóló jelentésnek az adóhivatal által megkövetelt határideje a kézbesítéstől számított 15 napról 30 napra meghosszabbodik. Első alkalommal a meghosszabbított időszakot a 2020. június 30. után beérkezett jegyzőkönyvekre kell alkalmazni.

3. A pénzügyi kimutatások kötelező könyvvizsgálatára való feltételek változni fognak:
• a cég forgalma 4 millió EUR-ról 8 millió EUR-ra,
• az alkalmazottak száma 30-ról 50-re,
• a társaság vagyona 2 millió EUR-ról 4 millió EUR-ra növekszik.
A cél az, hogy minél kevesebb céget kelljen kötelező könyvvizsgálatnak alávetni (1%).

4. Az adókiadásként elszámolható üzemanyag-fogyasztás korszerűsítése. A jármű forgalmi engedélyében feltüntetett fogyasztáshoz hozzáadódik +20%.

5. Az adó és adóilleték módosításokat évente csak egyszer hajtják végre, melyek minden év január 1-jén lépnek hatályba.

6. A Pénzügyi Hatóság köteles értesíteni a jogi személyek adófizetőit a jövedelemadó-előleg összegéről.

7. Társadalombiztosítóval szemben fennálló kötelezettségek eltörlése: a szülési szabadság megkezdéséről és befejezéséről a Társadalombiztosítónak való értesítési kötelezettség eltörlése, a szülői szabadság kezdetének bejelentésének eltörlése, a munkaadók esetében a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás benyújtásának határideje azon alkalmazottak számára, akik a foglalkoztatás befejezése után nem igényelnek öregségi nyugdíjat, 8 napról 30 napra meghosszabbodik.

8. A munkáltatónak csak akkor kell frissítenie és értékelnie az egészségvédelmi és biztonsági irányelvet, ha a vállalkozás körülményei megváltoznak.

9. Az alkalmazottak kiválaszthatják, hogy étkezési jegyet vagy étkezési támogatást szeretnének-e igényelni a munkáltatótól.

10. A munkavállalók a leányvállalatok és anyavállalatok közötti ideiglenes kirendelésének feltételeinek meghatározása.

11. Kiigazításra kerülnek a munkáltató és a munkavállaló kötelezettségei a munkavédelmi előírásokban, továbbá a tűzvédelem, a munkaidő nyilvántartása, valamint a munkahelyen és az otthonról történő munkavégzés terén.

12. Egyszerűsödnek az egyéni vállalkozást szabályozó jogszabályok, és bevezetésre kerül a vállalkozói engedély 1 hónapra történő megszakításának lehetősége.

A 114 intézkedésből álló törvény teljes listája, valamint a törvény hatálybalépésétől később bekövetkező változások dátumai megtalálhatók a Nemzetgazdasági Minisztérium dokumentumában.

Kidolgozta: Ing. Kulacs Enikő
Források: https://jaspis.sk/aktuality
https://slovensko.hnonline.sk/2181319-caputova-podpisala-balik-opatreni-na-podporu-podnikania