Az év végéig szabad az átjárás a SZÉP-kártya egyes alszámlái között, így mintegy egymillió munkavállaló bármelyik SZÉP-kártya zsebből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért, a változás április 25-én lépett érvénybe.

2020. április 22-étől 2021. június 30-áig tartó több mint egy éves időszakra vonatkozóan a kormány megfelezte a SZÉP-kártya adóterhét, ami tavaly április 21-én még 32,5 százalék volt, azóta már csak 15 százalék.
Amennyiben a kormány elfogadja a tanács javaslatát, akkor az adómérték nem változna az év végéig.

Amennyiben a kormány elfogadja a tanács javaslatát, akkor az adómérték nem változna az év végéig.

Az adókönnyítés fél évvel történő meghosszabbítása idén, az év elejétől számítva 41 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél.

Míg az adó a felére csökkent, addig a kedvezményes adókulccsal adható összeg csaknem megduplázódott.

A turizmusra költhető rekreációs keretösszeg 450 ezer forintról a koronavírus-válság időszakában (2021. június 30-áig) 800 ezer forintra nőtt, amelyből a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslata alapján ez az időszak is meghosszabbodna az év végéig.

A Széchenyi Pihenő Kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatás bármelyik másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható. A járványhelyzet alatt eddig nem használt szálláshely, vagy a szabadidő zsebből már lehet vendéglátásra is költeni.

A fokozatos újra nyitás következő állomásánál, amint négymillióan lesznek beoltva, a védettségi igazolvánnyal számos turisztikai szolgáltatás válik elérhetővé, így a vendéglátás alszámlán összegyűlt összegből akár fürdő-, uszodabérlet is vásárolható, vagy a szállásdíj is kiegyenlíthető lesz.

A SZÉP-kártya zsebei közti átjárhatóság gyakorlatilag egy kettő az egyben intézkedés: nemcsak a mintegy egymillió foglalkoztatottat támogatja, hanem a turizmust is, ugyanis a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozásoknak nagy szükségük van az állami segítségre, hiszen

ez a koronavírus-járványnak leginkább kitett ágazat. A vendéglátással foglalkozó cégek forgalma 2020 márciusa és 2021 februárja között – a pénztárgép adatok alapján – több mint 30 százalékkal csökkent.

Forrás:

https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/SZEPkartya_mindegyik_alszamlarol_lehet_fize_2EUS8L

Készítette: Szabó Farkas Emese, junior könyvelő, Paragraf Könyvelő Iroda

f