Az üzleti célra használt jármű beszerzésekor a vállalat többféle finanszírozást is igénybe vehet. A jármű megvásárolható saját forrásból vagy hitelből, hosszú távra bérelhető, vagy közvetlenül a gyártótól is finanszírozható. Ezeknek a lehetőségeknek számos előnye és hátránya van. Ha a vállalkozó képes eligazodni bennük, és a legmegfelelőbbet választja, jelentős erőforrásokat és időt is megtakaríthat.

Autó finanszírozása kölcsön által

Egyszerűen fogalmazva: a vállalat autót vásárol a hitelből megszerzett pénzeszközökért. A jármű azonnal a cég tulajdonává válik, amely számos előnnyel jár: csökkentheti az adóalapot a megszerzésének, értékcsökkenésének, üzemeltetésének vagy karbantartásának költségeivel. Ha azonban a járművet magánjárműként is használják, akkor nem minden kiadás számolható el költségként.

Ha a vállalat saját autóval rendelkezik, akkor felelős is érte. Fennáll a fennmaradó érték kockázata. Ez azt jelenti, hogy számolniuk kell azzal a ténnyel, hogy egy autó ára minden nap csökken. Ezen kívül biztosítania kell a biztosítási, karbantartási és műszaki ellenőrzéseket is, amelyek szintén elszámolhatóak költségként.

A hitelre történő vásárlás előnye az elérhetősége, amelyet bankok és nem banki társaságok biztosítanak. A folyamat gyakran intézhető online vagy SMS-ben. Az ilyen úton szerzett pénzeszközök bármire és bármikor felhasználhatók. A vállalatnak tehát garanciája van az erőforrásokra és ugyanakkor elegendő idő áll rendelkezésre az autó megválasztására.

Finanszírozás közvetlenül a gyártóval

A cégek számára nyújtott autófinanszírozási termékeket maguk az autógyártók is kínálják. Összetettebbek, mint a kölcsönök vagy a pénzügyi lízingek és gyakran egyesítik előnyeiket.

Az ajánlat egy klasszikus pénzügyi lízing, ahol a jármű az összes részlet kifizetése és a teljes összeg megfizetése után válik a vállalat tulajdonává. Az ilyen finanszírozás előnye a gyártónál az a lehetőség, hogy rugalmasabban állítják be a részletek időtartamát és összegét. A jármű végső ára különféle bónuszokkal is csökkenthető. Például egyes gyártók selejtezési díjakat kínálnak egy használt cégautóért.

Egy másik lehetőség az operatív lízing a gyártótól. A cég csak a járművet bérli, nem válik a tulajdonosává. A szerződésben meghatározott bérleti idő lejárta után kiválaszthatja, hogy kicseréli-e az autót egy újra, megveszi-e, vagy visszaadja, és így a bérbeadó tulajdonában marad. A visszavásárlási opció nem általános eljárás az operatív lízing esetében. 

Vásárlás pénzügyi lízing útján

A pénzügyi lízing a kölcsönhöz hasonlóan működik. Ez egy hosszú távú bérlet, elsőbbségi vételi joggal. Ez azt jelenti, hogy az autó mindaddig marad a lízingtársaság tulajdonában, amíg teljes mértékben meg nem térítik. Ennek eredményeként nem szükséges a jövedelmet dokumentálni ezzel a finanszírozási formával.

A vállalat még ebben az esetben is elszámolhatja költségként a kiadásokat. A járművet leírhatjuk adózási szempontból, valamint a vállalat az üzemanyag-, biztosítási vagy karbantartási költségeket is beszámíthatja az adókiadásaiba. Ugyanakkor a vállalatnak a lízingtársaság által engedélyezett szolgáltatásokat kell igénybe vennie, valamint köteles balesetbiztosítást is kötnie, annak elkerülése érdekében, hogy egy hozzá nem tartozó autót károsítana meg és esetleg nem rendelkezne kellő pénzügyi forrásokkal annak megjavítására.

A lízingtársaság kedvezőbb áron nyújthatja a finanszírozást, vagy a vállalat egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is nyújthat. A szolgáltatás hasonlóan elérhető hitelként, de kevésbé rugalmas. Nem használható fel bármilyen jármű vásárlására.

Operatív lízing révén történő finanszírozás

A működési lízing során sem kerül a jármű a vállalat tulajdonába. Meghatározott szerződéses időszakra és meghatározott összegre bérli. Az autó tulajdonosa továbbra is lízingtársaság, még a műszaki engedélyben is.

Az ilyen típusú finanszírozásra nincs elővásárlási jog. A cégnek egyáltalán nem kell foglalkoznia azzal, hogy mit fog tenni a használt autóval az évek során, vagy azzal, hogy mi lesz a csökkenő értékével.

Ezenkívül megszűnnek a jármű beszerzésével és üzemeltetésével kapcsolatos számos kötelezettségek. A bérbeadó gondoskodik például regisztrációról, biztosításról, szolgáltatásról, biztosítási kárigényekről, esetenként akár autópályadíjról is. Noha a vállalatnak nincs annyi kötelezettsége, a költségek egy részét mégis le tudja írni, például bérleti díjat vagy az üzemanyagköltséget.

Forrás: https://www.podnikajte.sk/osobne-financie/moznosti-financovania-auta-vyhody-nevyhody

Szerkesztette: Ing. Kulacs Enikő, junior könyvelő, Paragraf s.r.o.