Hogyan kell elkönyvelni a fizetési átjárón keresztül készült nyugtát? A fizetési átjárón keresztül történő kifizetések áfakötelesek?

Jelenleg egyre inkább előtérbe kerül az értékesítés, azaz a különféle e-shopokon keresztül történő áruvásárlás az interneten keresztül. A vásárolt árukhoz ill. nyújtott szolgáltatást, természetesen az ügyfélnek kell fizetnie. Internetes vásárlás esetén a leggyakrabban kínált és használt fizetési módok közé tartozik az utánvétes fizetés, a kártyás fizetés és az internetes banki fizetés.

Mi az a fizetési átjáró?

A fizetési átjáró egy online fizetési rendszer, amely az ügyfelektől származó pénzeszközök beszedésére szolgál internetes fizetés esetén. Egyszerűen fogalmazva, ez egy fizetőeszköz, amelyet egy vállalat telepít az e-shopjába, hogy az ügyfeleknek eladott árukért vagy nyújtott szolgáltatásokért kifizetéseket kapjon.

A fizetési átjárók nem csak fizetési módot, például kártyás fizetést biztosítanak, hanem banki átutalást, online bankinget, Google Pay-t, Apple Pay-t és néhányan még a kriptovaluta fizetést is támogatják.

Az internetes kártyás fizetés iránti kereslet növekedésével a fizetési átjárók kínálata is bővült. Az egyéni fizetési átjárók most a következőket kínálják:

– bankok – például Slovenská sporiteľňa, VUB banka vagy Tatra banka,

– magáncégek – például GoPay, TrustPay vagy PayPal.

Hogyan válasszunk fizetési átjárót?

A fizetési átjárókban sok a közös, de számos különbség is van bennük.

A legtöbb esetben a fizetési átjáró kiválasztásakor a fő szempont a fizetési átjáróhoz kapcsolódó díjak összege. A leggyakoribb díj a tranzakciós díj, amely a fizetés százalékában, illetve fix összegben határozható meg. kombináció, valamint a fizetési átjáró havi üzemeltetésének, használatba vételének vagy a havi számlázásnak a díjai. A díjak mértéke függhet a havi forgalomtól vagy az időszakonként, például egy hónaponként teljesített befizetések számától is.

A fizetési átjáró kiválasztásánál további szempont az e-shopba való integrálásának bonyolultsága, és ez már a dolgok technikaibb kiállása. Másrészt néhány e-shop már rendelkezik kiválasztott fizetési átjárókkal közvetlenül a rendszerbe integrálva, és csak aktiválni kell őket. Végül, de nem utolsósorban a fizetési átjáró kiválasztásánál olyan tényezők kerülnek előtérbe, mint a bank (amivel az e-shop üzemeltetője rendelkezik), a fizetési átjáró áttekinthetősége, a felhasználói környezet, a könnyű kezelhetőség vagy a dizájn.

Fizetési átjárók és elszámolásuk kettős könyvvitelben

A fizetési átjárók megterhelésének módja attól függ, hogy:

– fizetési átjáró, amely fizetési számlakezelést biztosít,

– fizetési átjáró, amely nem biztosít fizetési számlakezelést.

Az első változat, és így a fizetési számlavezetést biztosító fizetési átjáró azt jelenti, hogy a vásárló kifizeti a megrendelését, ez a pénz jóváírásra kerül a fizetési átjáró által vezetett fizetési számláján, majd az e-shop erről a számláról tud fizetni, mint egy másikról. „klasszikus” bankszámla. Lényege, hogy az e-shop fogadja a vásárlók kifizetéseit erre a fizetési számlára, és ezzel egyidejűleg fizetéseket is teljesíthet – fizethet szállítóinak.

A második változat, a fizetési átjáró, amely nem biztosít fizetési számlakezelést, egyszerűen egy olyan számla, amely az ügyfelektől az eladott árukért vagy nyújtott szolgáltatásokért kifizetéseket fogad. Ezeket a kifizetéseket azután a „klasszikus” bankszámlára fizetik ki a kiválasztott időszakban, csökkentve a fizetési átjáró kezelésével kapcsolatos díjakkal.

Fizetési számlakezelést biztosító fizetési átjárók könyvelése

Egyes fizetési átjárók fizetési számlavezetési lehetőséget is kínálnak. Ez egy olyan számla, amelyre az e-shop fogadja a vásárlók befizetéseit, ugyanakkor ezen a számlán is tud fizetni, ill. szabadon rendelkezhet a számlán lévő pénzzel. Ez a számlatípus közelebb áll a „klasszikus” bankszámlához.

Emiatt a 315 – Egyéb követelések számlán nem kerül elszámolásra a fizetési átjárótól származó követelés, hanem a számla felhasználása:

221 – Bankszámla – ha a vállalatnak több bankszámlája van, akkor erről a számláról elemző nyilvántartást vezet, például 221.4 számla – GoPay bankszámla,

22x – a számviteli egység hozzáad egy szintetikus számlát a könyvelési csoporthoz 22 – Bankszámlák, például számla 222 – GoPay bankszámla.

A fizetési számlavezetést biztosító és nem biztosító fizetési átjárók elszámolása hasonló, de van némi eltérés.

Az ilyen elszámolás alapját szintén a . 492/2009 A pénzforgalmi szolgáltatásokról és egyes törvények módosításáról szóló törvény szerint  fizetési szolgáltatónak tekinti a pénzforgalmi intézményt vagy az elektronikuspénz-kibocsátó intézményt is, amely tehát egyben fizetési átjáró szolgáltató is.

Fizetési átjárók és ÁFA

A fizetési kapun keresztül beérkezett befizetések számlázására vonatkozó kérdés megválaszolása után felmerül a kérdés, hogy a fizetési kapun keresztül beérkezett kifizetések áfakötelesek-e, illetve mikor keletkezik az adófizetési kötelezettség a fizetési kapun keresztül történő fizetéskor.

Az a cég, amely fizetési kapuval kötött közvetítési szerződést, lehet áfa-alany, de nem áfa-alany is.

Ha a cég nem áfa-alany, a fizetési átjárón keresztül beérkező befizetések nem ÁFA-kötelesek. Azonban ezek a kifizetések (vagy kiállított számlák) is beleszámítanak a cég 49 790 eurós forgalmába, ami a kötelező áfa-nyilvántartás határa, ahogy például az ügyfelektől érkező egyéb kifizetések esetében is.

ÁFA-alany, a fizetési kapu üzemeltetőjével közvetítői szerződést kötött vállalkozás, amelyben a közvetítő (fizetési kapu) a szállító (cég vagy e-áruház) nevében és megbízásából jár el úgy, hogy a vevőtől beszedi a fizetést. az eladott áruk vagy nyújtott szolgáltatások után adófizetési kötelezettség keletkezik a 19. § bek. törvény 4. -a. 222/2004 Coll. módosított forgalmi adóról. Ez a bekezdés kimondja, hogy ha a fizetés az áruk vagy szolgáltatások átadása előtt megérkezik (ami a fizetési kapun keresztül történő fizetésre vonatkozik), akkor a beérkezett fizetésből származó adófizetési kötelezettség a fizetés kézhezvételének napján keletkezik. Fizetési kapun keresztül történő fizetés esetén az adófizetési kötelezettség a fizetés közvetítő – a fizetési kapu üzemeltetője – általi kézhezvételének napján keletkezik.

Szerkesztette: Szabó Kinga, junior könyvelő

Forrás: https://www.podnikajte.sk/uctovnictvo/platobne-brany-uctovanie-dph