Tavaly május óta összességében több mint ezermilliárd forint általános forgalmi adót utalt ki a korábban megszokottnál gyorsabban az adóhivatal. A járvány miatt bajba jutott vállalkozásokat segíti, ha ez az intézkedés az év végéig fennmaradhat.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői ülésének adóügyi javaslatai közül a gyorsított áfakiutalást, illetve a covidra specializált méltányossági kérelmeket emelte ki. A gyorsított áfakiutalás jelentős és gyors pénzügyi segítséget jelent a kis- és középvállalkozásoknak, az adóhivatal online eszközei, illetve a nagy szakértelemmel és tapasztalattal bíró revizorai pedig biztosítják a költségvetési bevételek védelmét.

Egy Európában is példaértékű magyar újítás, az úgynevezett elektronikus ellenőrzés a koronavírus-járványban jelentősen megkönnyítette és egészségügyi szempontból is biztonságossá tette a kiutalás előtti ellenőrzéseket. A kkv-k 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják az őket megillető összegeket.

Az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített mikro-, kis- és közepes vállalkozások ennél is hamarabb juthatnak a visszaigényelt összeghez, esetükben 30 napról 20 napra rövidülhet a kiutalási idő. Az eddigi rekordhónap a február volt, amikor 75 ezer vállalkozás kapta meg rövidebb idő alatt a jogszerűen visszajáró forgalmi adóját, összességében 155 milliárd forintot. Jelentős versenyelőnyre tehet szert az ország, ha a gyorsított áfakiutalások 2021. végéig fennmaradnak. A 20 nap ugyanis a legrövidebb áfakiutalási határidő az Európai Unióban.

A tavaly tavasszal bevezetett adóügyi könnyítések közül az egyik legsikeresebb a koronavírusra specializált fizetéskönnyítés volt, amelyből akkor több mint hatezer érkezett és mintegy 680 millió forint fizetendő adót engedett el akkor az adóhivatal. A Nemzeti Versenyképességi Tanács álláspontja szerint a gazdaság mielőbbi újraindításának is egy fontos eleme lehet, ha az adófizetési könnyítési kategóriákat az év végéig kiegészíti a kormány a koronavírus-járványra tekintettel kérhető speciális méltányossági okokkal.

Források: https://adozona.hu/koronavirus_jarvany/Izer_Norbert_maradhat_a_gyorsitott_afavissz_8DX0UF

https://forbes.hu/penz/maradhat-a-gyorsitott-afakiutalas-tovabbi-adokonnyitesek-johetnek/

Szerkesztette: Bc. Szabó Mihály junior könyvelő, Paragraf Könyvelő Iroda