2022 májusától változtak a belföldi üzleti utak és étkezési utalványok összegei, ami más változókat is érint. Ezzel párhuzamosan az üzleti úton megtett kilométerenkénti alapkompenzációt is megemelték.

Belföldi üzleti utakat érintő étkezési hozzájárulás (diéták) változásai

Május 1-től magasabb étkezési hozzájárulások vonatkoznak a belföldi üzleti utakra. A munka időtartama szerint ezek értéke a következő:

Munkavállalók étkeztetésére vonatkozó módosítások

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató köteles étkeztetést biztosítani a munkaviszonyban álló munkavállaló számára, aki munkavégzés keretében 4 óránál hosszabb ideig végez munkát.

A munkáltató az alkalmazottak étkeztetését a következő módokon biztosíthatja:

  • saját étkeztetési rendszer,
  • egy másik személy vagy szervezet által biztosított étkeztetés,
  • étkezési utalvány, ill. pénzbeli hozzájárulás a munkavállaló étkezéséhez.

A munkaadó a Munka Törvénykönyvének 152. §-ának harmadik bekezdése szerint köteles a munkavállalók étkeztetéséhez hozzájárulni legalább az étel értékének, ill. az étkezési utalvány értékének 55%-ával, legfeljebb pedig 5 órától 12 óráig tartó munkavégzés esetén biztosított étkezés értékének 55%-ával.

A munkavállalók más szervezeten (jogi vagy természetes személy, aki vendéglátóipari szolgáltatás nyújtására jogosult) keresztül történő étkeztetése esetén az étkezés ára az étkezési

utalvány értékét jelenti. A Munka Törvénykönyve előírja az étkezési utalvány (gasztrojegy) minimális értékét, amelynek az 5–12 órás üzleti út során biztosított étkezés értékének legalább 75%-ával kell megegyeznie, azaz az étkezési utalvány értéke 2022. 05. 01-től minimum 4,50 euró.

Az a munkáltató, aki saját vendéglátóegységében vagy más munkáltató telephelyén nem biztosít étkeztetést, köteles lehetővé tenni a munkavállalók számára a szabad választást az étkezési utalványok és a pénzügyi hozzájárulás között.

Étkezési utalvány (gasztrojegy) munkavállalók részére

A Munka Törvénykönyve meghatározza az étkezési utalvány minimális értékét, amelynek az 5–12 órás üzleti út során biztosított étkezés értékének legalább 75%-ával kell megegyeznie, azaz az étkezési utalvány értéke 2022. 05. 01-től minimum 4,50 euró.

  1. 04. 30-ig az étkezési utalvány minimális összege 3,83 euró volt.

Az étkezési utalványok (gasztrojegyek) minimális értéke idén az alábbiak szerint módosult:

Étkezési hozzájárulások (diéták) külföldi üzleti utak esetén

Az üzleti úton lévő munkavállalókat nemcsak belföldi, hanem külföldi üzleti úton is étkezési hozzájárulás illeti meg, melynek mértéke az üzleti út hosszától és az adott országra vonatkozó étkezési alapdíj mértékétől függ. A külföldi üzleti utak tekintetében 2022. 05. 01-től nem történt változás. 2022-ben továbbra is az alábbiak érvényesek:

Az üzleti utakon megtett kilométerenkénti alapkompenzáció

Május 1-jétől változik a saját gépjárművel megtett szolgálati utak költségtérítése is, tehát minden egyes levezetett kilométer után az alapkompenzáció összege:

 

Szerkesztette: Mgr. Görözdi Máté, junior könyvelő, Paragraf könyvelőiroda

Forrás:  https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/stravne-od-1-5-2022-tabulka