Hogyan használhatják ki a vállalatok a válságot a saját előnyükre, és mire kell összpontosítaniuk, ha nem akarnak ügyfeleket veszíteni az áremelkedések miatt?

A magas infláció okai – mi okozza?

Az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban kerül szóba a magas infláció, amely értéke éves szinten 10,4%-ot ért el 2022 márciusában Szlovákiában. „Az árak alakulását leginkább az energiaárak befolyásolják. A gázt villamosenergia- vagy hőtermelésre használják, így ez egy olyan tétel, amely nagyon érzékenyen érint mindenkit, különösen a háztartásokat.”

A Szlovák Nemzeti Bank vezető közgazdásza elmagyarázza, hogy az energiaárak már az elmúlt évben kezdtek dinamikusan emelkedni, így ez nem az elmúlt hetekben vagy hónapokban kialakult jelenség. Ennek egyik oka a világjárvány kezdeti hullámai utáni gazdasági fellendülés volt: a termelés ismét beindult, és így a gáz vagy az olaj iránti kereslet is megnőtt. 2021 őszén a világpolitikai feszültségek még tovább fokozódtak, és a helyzetet nem segítette az ukrajnai konfliktus sem, amely új magasságokba repítette az energiaárakat.

A szakértő úgy látja, hogy az élelmiszerárak növekedése volt a másik tényező, amely hozzájárult a magas inflációhoz. Az energia ára és a szomszédos Ukrajnában (Oroszország és Ukrajna a legnagyobb búzaexportőrök közé tartozik) bekövetkezett események itt is éreztetik hatásukat. Emellett az ásványi nyersanyagok és alkatrészek hiánya is problémává vált. A háború mellett ez részben a világjárványhoz és ahhoz a tényhez kapcsolódik, hogy a világ gazdaságilag egyenlőtlenül nyílt meg.

Az infláció hatása az üzleti környezetre

Az infláció nemcsak a fogyasztókat, hanem számos céget és vállalkozót is érint. A jelenlegi helyzet tükröződik a termékek és szolgáltatások árképzésében, és az infláció még azoknál a cégeknél is felfelé nyomja az árakat, amelyek sokáig kerülték a jelentős áremeléseket. A feljebb említett nyersanyaghiány is problémát jelent – például a papírszállítmányok minden eddiginél tovább tartanak, és az árak már több mint 100%-kal emelkedtek, ami különösen a nyomdai szegmensben tevékenykedő vállalkozók vagy a könyvkiadók számára okoz nehézségeket. Sok vállalat óvatosabban köt hosszútávú szerződéseket az ügyfelekkel, mivel termékeik és szolgáltatásaik árait havonta változtatják, és nem tudják garantálni az összeget.

A szakértők kifejtik, hogy a piaci fejlemények teret adnak a spekulatív praktikáknak is. Például találkoztak már olyan szituációval, hogy egyes beszállítók, akik előre, alacsonyabb áron vásároltak árukat, szándékosan raktáron tartották azokat, hogy később magasabb áron adják el. Ugyanakkor hibának tartják azt is, hogy sok vállalkozó elbizakodottá vált, és nem a legkedvezőbb feltételek alapján választja ki az anyagszállítókat, hanem például a földrajzi közelség alapján. Nem keresnek más, esetleg előnyösebb ajánlatokat.

Annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló szituációkat, a Nemzeti Közlekedési vállalat a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumával együttműködve egy új értéknövelési formulát dolgoznak ki. Ez egy olyan eszköz, amely figyelembe veszi bizonyos építőanyagok áremelkedését – tehát nem vonatkozik minden anyagtípusra általánosságban. Ez egy adott építési árucikk értékelési képleteinek összege lesz, és minden új beszerzésnél ezt a képletet fogják használni. Az anyagok és a módszertan még kidolgozás alatt áll.

Bár a jelenlegi válság ad némi teret a spekulatív praktikáknak, sok vállalkozó becsületes, és valóban indokoltan emeli az árakat.

„A legfontosabb, hogy tudják, mit, miért és hogyan termelnek, ami a legnagyobb hatással van a vállalkozásukra a jövedelmezőség szempontjából.” A szakértő azt is megállapítja, hogy a legtöbb vállalat nem tudja, hogyan dolgozzon a vállalkozására vonatkozó információkkal. Ezért azt ajánlja, hogy forduljon olyan cégekhez, amelyek adatokkal dolgoznak, ők tudják, hogyan lehet egy vállalatot rávenni arra, hogy elemezze a számára lényeges mutatókat, amelyeket figyelembe kell venni az árképzésben – értékesítési volumenek, költségek stb.

 A szakértők azt javasolják, hogy objektíven nézzük meg a helyzetet, és fontoljuk meg, hogy nem lehet-e valahol – akár a költségoldalon, akár esetleg az árrésből – lefaragni, ami miatt az áremelést nem kellene olyan drasztikusan megjeleníteni a vállalat termékeinek és szolgáltatásainak árában. Ha azonban az áremelés elkerülhetetlen, azt javasolnánk, hogy nyíltan kommunikáljon az ügyfelekkel vagy a vevőkkel. Lehetséges, hogy megértéssel fog találkozni – elvégre az áremelkedés várható, sokan számítanak rá. Bár néha a vállalkozások automatikusan emelik az árat, mert úgy gondolják, hogy azt természetesen elfogadják, sok esetben elvárható, hogy a vállalkozó közvetlenül az üzleti partnernek vagy a vevőnek magyarázza el az emelés okait, és beszéljen arról, hogy milyen költségekről, valamint milyen várható nyereségről van szó.

A nagy globális konszernek például az ellátási láncok újjáépítésével próbálnak megbirkózni a helyzettel, hogy a jövőben ne kerüljenek nyomás alá, például az alapanyagok hiánya miatt. Elmozdul a költségminimalizálás, és nagyobb figyelmet fordítanak a kockázatokra és a kockázatkezelésre.

Szerkesztette: Szabó Kinga, junior könyvelő

Forrás: https://www.podnikajte.sk/financny-manazment/inflacia-rast-cien-ocami-odbornikov