Jövő év márciusáig a munkáltatók és az magánvállalkozók anyagi kártérítést igényelhetnek az Elsősegély projekt keretében. A szlovák kormány szerdán jóváhagyta a projekt feltételeinek megváltoztatására vonatkozó javaslatot.

A Munkaügyi Minisztérium változásokat nyújtott be a szlovákiai járványügyi helyzet negatív alakulása miatt, amely a munkaerőpiacra is hatással van. Az elsősegélynyújtás feltételeinek kiigazítása már az idén október hónapjára benyújtott kérelmekre is vonatkozik.

A munkáltatók számára, akiknek meg kellett szakítani üzleti tevékenységüket, a Munkaügyi Minisztérium javasolta a munkavállalók célcsoportjának kiterjesztését azokra, akik 2020. március 1. után, de legkésőbb ez év szeptember 2-ig léptek munkaviszonyba. A pályázók körét kibővítik olyan cégek és magánvállalkozások is, amelyek ez év február 1-je után, de legkésőbb ez év szeptember 2-ig jöttek létre és kezdték meg üzleti tevékenységüket.

A járulék (támogatás) a munkavállaló átlagkeresetének jelenlegi 80 százalékáról a munkavállaló teljes munkaerőköltségének 80 százalékára emelkedik abban az időszakban, amikor a munkavégzés a munkaadó részéről nem valósulhatott meg. Ezenkívül az alkalmazott foglalkoztatásban tartásának kötelező időtartama a kihirdetett rendkívüli állapot idején két hónapról egy hónapra csökken.

A magánvállalkozók (második számú intézkedés) esetében a célcsoport azokra is kiterjed, akik esetében a betegség- és nyugdíjbiztosítási kötelezettség 2020. július 1-je után merült fel. Megszűnik az a feltétel is, hogy tilos a magánvállalkozó üzleti tevékenységének működésének vagy teljesítésének munkaviszonnyal való párhuzamossága.

A hozzájárulás összege 1,5-szörösére nő minden az eladások csökkenése alapján meghatározott kategóriában, ebből az összegből levonják az adott naptári hónap foglalkoztatásból származó nettó jövedelmét.

Ha a magánvállalkozónál az árbevétel csökkenése 20 és 39,99 százalék között mozog, akkor ez év szeptemberéig 180 eurót kaphattak, viszont idén októbertől a kártérítés 270 euróra emelkedik. Az eladások 40 százalékról 59,99 százalékra csökkenésével a kártérítés 300 euró helyett eléri a 450 eurót. Az árbevétel 60 százalékról 79,99 százalékra történő csökkenése esetén a járulék 630 euró lesz, szeptemberig ez 420 euró volt, az eladások 80 és több százalékos csökkenése esetén pedig 540 euró helyett 810 euró lesz a hozzájárulás.

A harmadik számú intézkedés a munkáltatókat érinti. Azok a szervezetek, amelyek 2020. február 1. után, de legkésőbb 2020. szeptember 2-ig jöttek létre és kezdték meg tevékenységüket, szintén pályázhatnak támogatásra.

Még az ő esetükben is igaz lesz, hogy a rendkívüli állapot alatt legalább egy hónapig „meg kell tartaniuk” az alkalmazottat. Az egyéni hozzájárulások is nőnek. A munkavállaló fizetésének (ún. Kurzarbeit) kompenzálásához való hozzájárulás eddig az átlagkeresetének legfeljebb 80 százaléka volt, maximum 880 euró, a mostani támogatás viszont a munkavállaló teljes munkaerőköltségének 80 százalékát fogja kitenni és maximum 1100 euró lesz.

Az átalányalapú hozzájárulást kiigazítják az egy alkalmazottra eső bérköltségek egy részének fedezésére, az értékesítés csökkenésétől függően (3B. intézkedés). Eddig alkalmazottanként maximum 540 euró volt, viszont a javaslat szerint ez az összeg maximum 810 euróra emelkedik.

A jóváhagyott javaslat a magánvállalkozók egy kiválasztott csoportjának támogatásával is foglalkozik, amelyet kiterjesztenek azokra az egységekre is, amelyeket 2020. február 1. után, de legkésőbb szeptember 2-ig hoztak létre. Hozzájárulásukat szintén 210 euróról 315 euróra emelik, levonva ebből az összegből a szóban forgó naptári hónap nettó foglalkoztatási jövedelmét.

Ezeknek az intézkedéseknek a költsége 2020. október és december között eléri a 389,8 millió eurót. Ez 191,8 millió eurós növekedést jelent a közelmúltig jóváhagyott összeghez képest. A projekt további három hónappal történő meghosszabbítása 201,8 millió eurót igényel. „Ezek a kiadások az elfogadott 1,38 milliárd eurós pénzügyi kereten belül vannak” – számolta ki a Munkaügyi Minisztérium.

Szerkesztette: Ing. Kulacs Enikő, junior könyvelő, Paragraf Könyvelő Iroda

Forrás:

1. https://www.pomahameludom.sk/
2. https://www.ta3.com/clanok/1195574/firmam-i-szco-predlzili-prvu-pomoc-prispevky-sa-zvysia.html
3. https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/2237511-vlada-pred-zila-prvu-pomoc-zvysia-sa-aj-prispevky