A Gazdasági Minisztérium továbbra is támogatja az elektromos töltőállomások építését. A vállalkozók támogatást is igényelhetnek. Az elektromobilitás a nyugati államok után Szlovákiában is kezd népszerűvé válni. Nemcsak az elektromos autók száma növekszik, hanem a töltőállomásoké is. Tavaly júliusban a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette az első pályázati felhívást a nyilvánosan elérhető elektromos töltők építésének támogatására. A támogatást azonban kizárólag az önkormányzatoknak szánták, amelyek 350 000 EUR-t oszthattak szét. Az első felhívásnak köszönhetően Szlovákiában 71 városban és faluban új töltőállomásokat hoztak létre. Számuk azonban ismét növekedni fog – az állam újabb hozzájárulást kínál. Az önkormányzatokon kívül ezúttal a vállalkozók is támogatást kérhetnek.

A Szlovák Köztársaság Nemzetgazdasági Minisztériumának tájékoztatója szerint elérkezett a nyilvános elektromos töltőpontok építésének támogatására irányuló felhívás második fordulója. E támogatásokra 650 000 eurót különítettek el. „Bővítjük a pályázók és projektek körét, amelyekre támogatást lehet kapni. Emeltük a támogatás maximális összegét is. Célunk az, hogy hozzájáruljunk az infrastruktúra erőteljesebb kiépítéséhez, amely nélkül az elektromobilitás fejlesztése nem lehetséges” – hangsúlyozta Richard Sulík miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter.” A felhívásra szeptember 2-tól november 30-ig lehet jelentkezni.” – magyarázta Karol Galek, a Gazdasági Minisztérium államtitkára. Az önkormányzatok, a magasabb területi egységek és az általuk létrehozott szervezetek megkaphatják a pályázatukhoz szükséges összeg 95%-át, 5%-ot viszont saját forrásból kell kivitelezni. A vállalkozók 50%-os támogatást kaphatnak.” A támogatás minimális összege 2500 EUR. A projekttől függően az önkormányzatok legfeljebb 18 000 euró, a vállalkozók pedig 9000 euró támogatást kaphatnak.” – tette hozzá Galek, aki úgy gondolja, hogy az új módosított feltételek motiválóak lesznek, és hozzájárulnak az üzleti élet újjáéledéséhez a koronavírus okozta károk után. A sikeres pályázóknak a szerződés hatálybalépésétől számítva hat hónap áll rendelkezésére a projekt megvalósításához nyújtott támogatás felhasználására.

A támogatás igénylésének folyamata

A pályázatokat papíron vagy elektronikus formában kell benyújtani a felhívás végrehajtójának, azaz a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökségnek (SIEA). A pályázatot a felhívás határidejének utolsó napjáig lehet elküldeni. A pályázati felhívás minden részlete elérhető a Szlovák Köztársaság Nemzetgazdasági Minisztériumának weboldalán. A nyilvános elektromos töltőállomások építésének támogatására irányuló felhívás második fordulójával kapcsolatos kérdéseket a stanice@siea.gov.sk e-mail címre lehet elküldeni.

Szerkesztette: Ing. Kulacs Enikő, junior könyvelő, Paragraf Könyvelő Iroda
Forrás: https://www.podnikajte.sk/financie-na-podnikanie/dotacie-nabijacie-stanice-pre-elektromobily