A Pénzügyi Igazgatóság erősíti az elektronikus kommunikációt – elindítja az úgyn. egyenlegszámlát. Ki számára lesz elérhető a szolgáltatás, és miben segíti az adózókat?

A Pénzügyi Igazgatóság egy friss újdonságot készített az ügyfelek számára. Azoknak az adóalanyoknak, akik aktív elektronikus postafiókkal rendelkeznek a pénzügyi hatóság portálján, elérhetővé teszi az “egyenlegszámlát”. A hatóság 2021. április 15-étől teszi lehetővé a személyes számlaadatok megtekintését. AZ ügyfelek így otthonról kényelmesen áttekintést kaphatnak személyes számlájuk egyenlegéről anélkül, hogy személyes kommunikációra lenne szükségük az adóhatósággal.

Milyen információkat szerezhet az egyenlegszámla?

Az egyenlegszámla lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy információkat szerezzenek a ki nem fizetett és kifizetett előírt adóról, hátralékokról, túlfizetésekről vagy előlegekről, és így ellenőrizzék az esetleges különbségeket. Az adóra vonatkozó adatok bontásban jelennek meg: teljes összeg, kivetett, befizetett, lejárat előtt nem fizetett, lejárat után nem fizetett, a jövedelemadó, ill. az útadó esetében előírt és kifizetett előlegek. Ezenkívül az adózók megtekinthetik a beszedett adó forgalmát, és ellenőrizhetik, hogy a megfelelő összegben, időben fizették-e be őket, és nincsenek-e adósságaik.

A Pénzügyi igazgatóság rendszeresen frissíti az adatokat. A 2020-ra benyújtott adóbevallásokból származó aktuális adatok fokozatosan jelennek meg az egyenlegszámlán, mivel még feldolgozás alatt állnak. Az adóhatóság a kifizetett adót egy évig tartja nyilván, a lejárat után kifizetett előírások egy évig az utolsó kifizetéstől számítva, az adóelőlegek pedig két évig megtekinthetőek. Az egyenlegszámlához hozzáférése a törvényes képviselőn kívül az általános hatáskörrel rendelkező meghatalmazottnak lesz.

Mi lesz a pénzügyi hatóság következő újítása?

Az egyenlegszámla projekt a pénzügyi menedzsment digitalizálásának újabb lépése. A cél az ügyfelek pénzügyi menedzsmenttel való kommunikációjának megkönnyítése személyes látogatás nélkül. Egy másik ügyfélbarát projekt, amelyen folyamatosan dolgoznak, a kétoldali kommunikáció bevezetése lesz még az idén.

Kidolgozta: Ing. Kulacs Enikő- junior könyvelő- Paragraf s.r.o.

Forrás: https://www.podnikajte.sk/dane/prezeranie-udajov-osobneho-uctu-od-15-aprila-2021