Anyák napja közeledtével összefoglaltuk, hogy a várandós nők és a babájukat gondozó hölgyek milyen támogatásban részesülhetnek az államtól. Kik jogosultak a támogatásra? Milyen feltételeknek kell megfelni? Mekkora a támogatások mértéke? Mindezekre a kérdésekre a cikkünkben megtalálják a választ.

Szülés előtti időszak

Terhességi támogatás

A terhességi támogatás egy olyan betegbiztosítási juttatás, amelyet a várandós nő a terhesség 13. hetétől a szülésig havonta kaphat a munkabére, az orvosi kiírás (PN), a munkanélküli segély vagy a szülői támogatás mellé. A kismama a várandósság 34. hetétől egyidejűleg terhességi és anyasági támogatásban is részesülhet.

A terhességi pótlék összege a napi elszámolási alap 15%-a, illetve a valószínűsíthető napidíj 15%-a. 2024-ben a terhességi támogatás minimális havi összege 30 napos hónap esetén 257,30 euró, 31 napos hónap esetén 265,90 euró. A maximális havi összeg 30 napos hónap esetén 385,90 euró, 31 napos hónap esetén 398,80 euró.

A támogatás igénybevételéhez a Társadalombiztosító (Sociálná poisťovňa) felé kérelmet kell beadni. A kérelemről bővebben tájékoztatást adhat a kismama nőgyógyásza. A terhességi pótlékot a terhesség 13. hetétől a szülésig havonta folyósítják, míg az első terhességi segély egyben és visszamenőleg is folyósítható – a Társadalombiztosítónak 60 napja van a jóváhagyásra, tehát visszamenőleg arra az időszakra is folyósítja a járulékot, amíg a pályázatot elbírálja.

Szülés utáni 6 hónap

Gyermek születési támogatás ún. babakocsi díj

Az anyának joga van egyszeri támogatásra gyermeke megszületése után, abban az esetben, ha lakóhellyel vagy állandó lakhellyel rendelkezik a Szlovák Köztársaság területén.

A támogatás összege a korábban megszült gyermekek számától függ, az anyuka minden gyermek után 829,86 eurós segélyre jogosult, ez az összeg az ötödik gyermek születése után 151,37 euróra csökken.

Abban az esetben, ha egyszerre több gyermek születik, a járulék összege minden gyermek után 75,69 euróval megemelkedik.

A Munkaügyi, Szociális- és Családügyi Hivatal a gyermek születése esetén automatikusan folyósítja a támogatást.

Nem áll fenn a segélyre való jogosultság, ha az anya a szülés után a kórházból való elbocsátás szabályaiba ütköző módon hagyja el a kórházat.

Anyasági szabadság

Ki jogosult az anyasági szabadságra?

-Szülési szabadságra jogosult az a nő, aki várandós vagy kisgyermeket gondoz, és a szülést megelőző két évben legalább 270 napig biztosított volt. A társadalmi (szociális) biztosítást vagy a munkáltatója fizette, vagy magánvállalkozóként vagy önkéntes munkanélküliként saját maga fizette.

Aktív egészségbiztosítással rendelkezik, vagy az egészségbiztosítás lejárta után védelmi időszakban van.

Nincs 5 eurót meghaladó társadalombiztosítási hátraléka az elmúlt 5 évben – ez a feltétel csak a magánvállalkozókra vagy az önkéntesen biztosított személyekre vonatkozik.

Az anyasági szabadság nemcsak a szülőanya, hanem más biztosított személyt is megillethet, aki a gyermeket gondozza (pl. a gyermek apja, a gyermek anyjának férje, más természetes személy, aki a gyermekről gondoskodik).

 

Mikortól és meddig tart az anyasági szabadság?

Az anyasági szabadság legkorábban a tervezett szülés napja előtti 8. héttől, de többnyire a  6. héttől veszi kezdetét. Az anyasági szabadság időtartama 34 hét, egyedülálló nő esetén (egyedül él és egyedülálló, özvegy, elvált) 37 hét, ikrek esetén 43 hét.

Az anyasági szabadság tervezett kezdetét, megszűnését vagy változását a terhesség bejelentésével együtt legalább 1 hónappal korábban be kell jelenteni a munkáltatónak, a kezelő nőgyógyász igazolt nyomtatványának benyújtásával együtt. A szülési szabadságra vonatkozó kérelmet a kezelőorvos általában a szülés várható napja előtt 6-8 héttel adja ki.

Mekkora az anyasági szabadság alatt kapott fizetés összege?

A napi fizetési alap vagy valószínűsíthető becslési alap 75%-a, ami azt jelenti, hogy a szülési szabadság igénybevétele előtti fizetésének 75%-át kapja meg. Minimális összeg nincs meghatározva, viszont maximális napi elbírálási alap 2024-re 64,31 euró. A szülési szabadságot naptári napok után fizetik. A társadalombiztosító az anyasági segélyt bankszámlára vagy készpénz formájában folyósítja az ellátásban részesülő kismama igényei szerint. Készpénzes folyósítás esetén az anyukának kötelező megadnia egy ún. kézbesítési címet, ahová a biztosító elküldheti a segélyt.

 Abban az esetben, ha az anyuka nem jogosult anyasági segély folyósítására, a születés napjától a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivataltól kérheti a szülői pótlék folyósítását.

Egyéb kiegészítő információk az anyasági szabadságról

2024. január 1-től anyasági szabadság diáklányoknak

Az év elejétől szülési szabadság támogatására jogosultak lehetnek a középiskolás vagy egyetemista diáklányok is. Viszont felhívjuk a figyelmet, hogy a várandós diák nem szerez automatikusan biztosított státuszt. Ezt a státuszt például munkavállalással vagy önkéntes társadalombiztosítás fizetésével lehet megszerezni. 

Munkavállalás anyasági szabadság alatt?

Az anyasági szabadság alatt lehetőség van plusz pénz kereseti lehetőségégre.

Alkalmazottként azonban óvatosnak kell lenni, mivel, abból a munkaviszonyból nem szerezhető bevétel, amiből a szülési szabadságot kapja – ellenkező esetben a szülési szabadságra való jogosultság megszűnne. Munkáltatója új munkaszerződés megkötésével (állandó munkaviszony vagy munkaviszonyon kívül végzett munkára vonatkozó megállapodás) tudja ezt a problémát megoldani. Ugyanazon munkáltatóval kötött új munkaviszony munkaideje nem lehet több fél munkanapnál vagy a munkát otthonról kell

végezni. Fontos az is, hogy a munkaszerződést más jellegű munkára kössék, mint amit ugyanazon munkáltatónál végez azon munkaviszony keretében, amelyből szülési szabadságot kap.

Lehetőség van arra is, hogy a magánvállalkozásból szerezzen bevételt az a személy, aki szülési szabadságon van.

Terhességi ösztöndíj

A terhességi ösztöndíj olyan diáklányoknak szánt juttatás, akik:

  • nagykorúak
  • várandósak
  • állandó lakóhellyel rendelkeznek a Szlovák Köztársaságban
  • társadalombiztosítási rendszer alapján nem jogosultak anyasági támogatásra.

Az ösztöndíj összege havi 200 euró.

Ha az ösztöndíjat egyetemi hallgatónak kell folyósítani, akkor az ösztöndíjat a rektor (vagy a dékán, ha az egyetem alapszabálya így rendelkezik) ítélheti meg; középiskolás tanuló esetében az iskola igazgatója dönt a jogosultságról.

6 hónappal szülés után

Szülői pótlék  

Szülői támogatás három éven aluli gyermek, vagy hatéves koráig tartós fogyatékossággal élő gyermek gondozására igényelhető.

A támogatásra az a személy jogosult, aki állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik a Szlovák Köztársaságban és az igénylő személy nem kap szülési támogatást. A támogatott meghosszabbíthatja azt az időszakot, amig jár neki a szülői pótlék, abban az esetben, ha a gyermeket nem veszik fel az óvodába (kizárólag kapacitási okok miatt).

A szülői támogatás összege havi 345,20 euró. Ha a szülő előtte jogosult volt a szülési szabadságra akkor, az összeg havi 473,30 euróra nő. Abban az esetben, ha egy időben 2 vagy több gyermek születik, akkor minden további, egy időben születő gyermek után 25%-kal nő a támogatás mértéke.

A pótlék összegét a Munkaügyi, Szociális – és Családügyi Hivatal nyújtja és az apának is folyósítható.

Adóbónusz

Az adóbónusz összege a gyermek életkorától és a jövedelemtől függ; a maximális juttatás 2024-ben havi 140 euró (18 éven aluli gyermek esetén) vagy 50 euró havonta (18 éven felüli gyermek után, ha még diák). Az adóbónusz összege függ továbbá a támogatott gyermekek számától is – egy gyermek után legfeljebb a részadóalap 20%-át teheti ki; a keret minden további gyermek esetén 7%-kal nő (azaz hat vagy több gyermek esetén a határ az adóalap 55%-a). Ez egy olyan támogatás, amit az apa is igénybe vehet (csak akkor, ha az anya nem igényli). 

További kérdése lenne a szülői támogatásokkal kapcsolatban? Nem biztos abban, hogy Ön is jogosult az egyes járulékokra? Keressen minket bizalommal! Erre a linkre kattintva vegye fel velünk a kapcsolatot. Szakértő kollégáink készségesen megválaszolják minden kérdését!