2020 óta eltörölték a vállalkozók azon kötelezettségét, hogy az adóhivatalnál történő regisztrációkor jelentsék be a bankoknál vezetett számlák számát, amelyekre üzleti tevékenységük forrásai összpontosultak. Azóta a vállalkozók nem kötelesek értesíteni az adóhivatalt az üzleti bankszámlájuk változásáról. 2021. április 26-án azonban a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma módosította az adórendelkezéseket a tárcaközi észrevételi eljárásban, amelyek bizonyos mértékben megújítják a fent említett üzleti bankszámlák nyilvántartási kötelezettségét. Annak érdekében, hogy a javasolt változtatások véglegesek legyenek, azokat még a kormánynak, és a parlamentnek kell jóváhagynia, valamint a köztársasági elnökasszonynak alá kell írnia.

Ki lesz köteles regisztrálni a bankszámlát az adóhivatalnál?

Az üzleti bankszámlák nyilvántartásba vételének javasolt kötelezettsége a 222/2004 sz. ÁFA törvény módosításának része. Eszerint az áfafizetők kötelesek lesznek értesíteni az adóhivatalt a fizetési szolgáltatónál vagy egy külföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett saját számlájukról, amelyet üzleti célokra fognak használni. Ezért ez a változást csak az áfafizetőket fogja érinteni.

A már regisztrált áfafizetőknek a bankszámla megnyitásának napjától haladéktalanul értesíteniük kell az adóhivatalt az újonnan létrehozott bankszámláról. Abban az esetben, ha valaki új áfafizetővé válik, ezt a kötelezettségét az áfafizetői regisztráció napjától kezdve haladéktalanul teljesítenie kell. Ha egy vállalkozó több bankszámlát is használ üzleti célokra, akkor mindet be kell jelentenie az adóhivatalnak. Az áfafizetőknek az üzleti bankszámla változásáról vagy törléséről is értesítést kell küldeniük

Az áfa-fizetők bankszámláinak listája nyilvánosan elérhető lesz

Az 563/2009 adóigazgatásról szóló törvény módosítása azt javasolja, hogy a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatósága vezesse be weboldalán az áfa-fizetők új listáját, amely az azonosító adatok mellett az adóhivatalnak bejelentett bankszámlaszámokat is tartalmazza ezen áfafizetők által. Javasolja továbbá az áfa-fizetők egy másik listájának bevezetését, amely az azonosító adatok mellett tartalmazza az adóügyintéző részére az adóalany számára vezetett számlaszámot (az úgynevezett „adózó személyes számláját”), amelyre ez adóalany fizeti az adókat.

Ezeket az újonnan bevezetett áfafizetési listákat rendszeresen frissítik és nyilvánosan hozzáférhetővé teszik a Pénzügyi Igazgatóság honlapján. Jelentőségük az ügyfelekkel szembeni HÉA-felelősség intézetével kapcsolatban lesz. Az áfatörvény módosításának átmeneti rendelkezései szerint az áfafizetők listáját a bankszámlaszámukkal először 2021. november 15-én jeleníthetik meg.

Kidolgozta: Ing. Kulacs Enikő- junior könyvelő- Paragraf s.r.o.

Forrás: https://www.podnikajte.sk/dan-z-pridanej-hodnoty/registracia-bankovych-uctov-na-danovom