Covid-19 óvintézkedések

Más országokhoz hasonlóan Szlovákia is fokozatosan enyhítette a koronavírus elleni óvintézkedéseket és megnyitotta határait. A vírus terjedését illetően ez magasabb kockázatot jelent.

 COVID-19 visszaigazolt eseteinek száma az elmúlt napokban növekedett. Ez a Szlovák Köztársaság regionális közegészségügyi hatóságai általi célzott teszteléseinek eredménye. Az epidemiológiai vizsgálatok során folytatott aktív kapcsolatfelvétel továbbra is intenzív a pozitív teszttel megerősített páciensekkel érintkező személyekkel. Ugyanakkor a COVID-19 klinikai mintavételét gyanús egyéneken, ingázókon és más indikált esetekben is elvégzik – ezért várhatóan növekszik a megerősített pozitív teszteredmények száma.

A régiókban tapasztalt járványügyi és virológiai szakértők dolgoznak, akik képesek gyorsan döntést hozni és bevezetni a szükséges járványellenes intézkedéseket a koronavírussal megerősített eseteknél. A gyanús személyeket azonnal megvizsgálják, elkülönítik őket és klinikai mintavételt rendelnek el a COVID-19 laboratóriumi diagnosztizálásához. A páciensek rendszeres kapcsolatot tarthatnak családtagjaikkal és hozzátartozóikkal, miközben ellenőrzés alatt tartják őket.

Fontos azonban, hogy a betegség terjedését a lakosság is megakadályozza. Minden személynek felelősségteljesen kell viselkednie és figyelmet kell fordítania a hatékony higiéniai intézkedésekre, például az alapos kézmosásra, az idegektől való távolságtartásra vagy a védőmaszk viselésére beltérben, zsúfolt területeken, tömegközlekedésen, nyilvános rendezvényeken és hasonlókon. Ajánlott betartani az egymástól való 2 méter távolságot.

Az üzletek, vendéglátóipari vállalkozások és szolgáltató intézmények üzemeltetői kötelesek kézfertőtlenítőt vagy egyszer használatos kesztyűt biztosítani a vásárlóknak/ügyfeleknek az üzletekbe vagy létesítménybe való belépéskor, valamint az alkalmazottak számára kötelező a védőmaszk és az érvényes jogszabályoknak megfelelően a kesztyű viselése az élelmiszerek kiadásakor. Biztosítaniuk kell a helyiségek gyakori szellőztetését, és rendszeresen fertőtleníteniük kell az érintett felületeket, fogantyúkat, bevásárlókocsikat és kosarat, használt eszközöket, műszereket és segédeszközöket. A vendéglátóipari létesítmények esetében az asztalok közötti távolságnak legalább két méternek kell lenni.

Ha valaki olyan országot látogatott meg, amely az elmúlt 14 napban nem szerepelt a biztonságos országok listáján, köteles a Közegészségügyi Hivatal (Úrad verejného zdravotníctva) érvényes intézkedésével összhangban a Szlovák Köztársaság területére negatív RT-PCR koronavírus gyorsteszttel érkezni és regisztrálnia kell az illetékes regionális közegészségügyi hivatalban. A hivatal segítséget nyújt a koronavírus gyanús személyeknek, megismerteti őket az otthoni karantén szabályaival, valamint segít a COVID-19 teszt elvégzésében és vizsgálatában, amelyet legkorábban a Szlovák Köztársaságba érkezésüket követő ötödik napon kell elvégezni.

Forrás: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=4370:uvz-sr-situaciu-mame-pod-kontrolou-zostame-naalej-zodpovedni&catid=250:koronavirus-2019-ncov&Itemid=153

Kidolgozta: Ing. Kulacs Enikő

Show Comments

Comments are closed.