Kilencpárti parlamentet mért a Polis

A parlamenti pártok közül a legtöbbet a Smer veszített a népszerűségéből (0,8 százalékpontot) az előző havi felmérés eredményeihez képest, de a maga 28%-ával így is a legnépszerűbb párt Szlovákiában. Mellette a Matovič vezette Egyszerű Emberek népszerűsége csökkent kisebb mértékben (9,3%-ról 9,1%-ra), emellett a híd népszerűsége nem változott, maradt 5,2%.

E pártokon kívül minden párt növelni tudta a népszerűségét. A második helyezett SaS 16%-ról 16,5%-ra, a harmadik helyre befutó Kotlebáék 11,1%-ról 11,8%-ra, az OĽaNO-NOVA leszakadásával a negyedik helyet egyedül elfoglaló SNS 9,3%-ról 9,5%-ra, illetve a hatodik helyét megőrző Sme rodina 6,8%-ról 7,4%-ra.

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/06/22/kilencparti-parlamentet-mert-a-polis

Szlovákia már kikerült a szegény EU-tagok sorából

Luxemburg volt tavaly az unió leggazdagabb állama: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó egyéni fogyasztás alapján is magasan vezet a nagyhercegség a 28 tagú közösségben. Szlovákia kikerült a legsze-gényebb utolsó negyedből.

Az egy főre jutó, a helyi árszínvonalat is figyelembe vevő bruttó hazai össztermék (GDP) terén Luxemburg idevágó mutatója 267 százalék volt (az uniós átlag értelemszerűen 100%), Szlovákia adata 77%, ezzel simán lehagyta Görögországot (67%) és beérte Portugáliát, és a 28 tagú unióban a 19. helyen áll

Kattintson: http://ujszo.com/online/gazdasag/2017/06/14/szlovakia-mar-kikerult-a-szegeny-eu-tagok-sorabol

Súlyos munkaerőhiánnyal küzd a RegioJet - Már a középiskolások közül toboroznak utaskísérőket

Már a RegioJet magánfuvarozó vállalat is érzékelni kezdi a cseh munkaerőpiacon fellépő hiány negatív hatásait. A szomszédos országban nagyon alacsony a munkanélküliségi ráta, s ez inkább negatív, mint pozitív hatást gyakorol a gazdaságra.

A vállalt szóvivője, Aleš Ondrůj elmondása alapján májusban és június elején hiányoztak az utaskísérők a járatok 1,8%-ánál. A szolgáltatások kimaradása miatt a vállalat anyagilag nem kompenzálja az utasokat, néhány járatot utaskísérők nélkül indított el.

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/06/13/sulyos-munkaerohiannyal-kuzd-a-regiojet

Vízum nélkül jönnek az ukránok

Vasárnap nulla órakor életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége, Ukrajna biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárai már vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba.

Andrej Kiska szlovák és Petro Porosenko ukrán elnök tegnap az Ungvár–Felsőnémeti határátkelőhelyen közösen nyitotta ki az EU kapuját Ukrajna előtt. „Hatalmas ünnep ez Ukrajna, az Európai Unió és Szlovákia számára is. A vízumkötelezettség megszüntetése rengeteg erőfeszítésbe került, és annak köszönhető, hogy Ukrajna és az Európai Unió is teljesítette az ezzel kapcsolatos ígéreteit

Kattintson: http://ujszo.com/online/kozelet/2017/06/12/vizum-nelkul-jonnek-az-ukranok

Focus: A Smer nyerné a választásokat, s még hét párt jutna be a parlamentbe

Ha május és június fordulójána zajlottak volna a parlamenti választások, akkor a Smer 26,2 %-os támogatottságra és 44 képviselői helyre számíthatott volna. Ficóékon kívül még hét párt jutott volna be a parlamentbe – derült ki a Focus ügynökség legújabb felméréséből.

A további sorrend a következőképpen alakult volna:  SaS 13,4 % (22 mandátum), ĽSNS 10,9 % (18 mandátum), SNS 10,2 % (17 mandátum), OĽaNO-NOVA 9,6 % (16 mandátum), Sme rodina 7,4 % (12 mandátum), Híd 6,9 % (12 mandátum), KDH 5,7 % (9 mandátum).

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/06/08/focus-a-smer-nyerne-a-valasztasokat-s-meg-het-part-jutna-be-a-parlamentbe

Nem lesz új klímatárgyalás Trumppal

Csalódottan és rosszallással fogadták a nyugat-európai országok vezetői Donald Trump bejelentését, hogy országa kilép a párizsi klímaegyezményből. Elutasítják az amerikai elnök javaslatát a megállapodás újratárgyalására.

A döntést ismertető Trump-beszéd után Németország, Franciaország és Olaszország közös közleményében utasította el Donald Trump elnök elképzelését a párizsi klímaegyezmény újratárgyalásáról. „A párizsi egyezmény az országaink közötti együttműködés sarokköve marad a klímaváltozás elleni hatékony és jól időzített harcban, és a 2030-as fenntartható fejlődési célok (SDG) elérésében” – áll a mára virradóra kiadott közleményükben.

Kattintson: http://ujszo.com/online/kulfold/2017/06/02/nem-lesz-uj-klimatargyalas-trumppal

Már a nyáron elkezdheti a felcsúti gázszerelő polgármester cége a komáromi Duna-híd építését

Hónapokon belül, még a nyáron megkezdődhet Komáromnál az új Duna-híd megépítése, mivel eredményesen lezajlott a közbeszerzési eljárás a beruházás kivitelezésére – közölte ma a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

A társaság tájékoztatása szerint a nyertes ajánlattevő a H-M DUNAHÍD Konzorcium, melynek tagjai, a Hídépítő Zrt., és a Mészáros és Mészáros Kft. A kivitelezés nettó összege 91,2 millió euró, mintegy 28,6 milliárd forint. Az új híd és a hozzá csatlakozó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható.

Kattintson: http://www.bumm.sk/regio/2017/05/30/mar-a-nyaron-elkezdheti-a-felcsuti-gazszerelo-polgarmester-cege-a-komaromi-duna-hid-epiteset

Čižnár a Legfelsőbb Bíróságon javasolta Kotleba pártjának feloszlatását

Jaromír Čižnár főügyész a mai napon a Legfelsőbb Bíróságon nyújtott be egy javaslatot a Mi Szlovákiánk Néppárt (szlovákul Ľudová strana Naše Slovensko, ĽSNS) feloszlatására vonatkozóan – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Andrea Predajňová, az ügyészség szóvivője.

“A beterjesztett dokumentumok kiértékelése alapján bebizonyosodott, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt szélsőséges politikai pártként fasiszta tendenciáival, programjával és tevékenységével sérti az alkotmányt, a törvényeket és a nemzetközi egyezményeket. Az ügyészség véleménye szerint a politikai párt célja a Szlovák Köztársaság jelenlegi demokratikus rendszerének eltörlése” – mondta Predajňová.

Kattintson http://www.bumm.sk/belfold/2017/05/25/ciznar-a-legfelsobb-birosagon-javasolta-kotleba-partjanak-feloszlatasat

Brüsszel újabb reformokra biztatja a Fico-kabinetet

Az Európai Bizottság (EB) napokban kiadott előrejelzése szerint a szlovák gazdaságra az elkövetkező években is dinamikus gazdasági növekedés vár, ehhez azonban az EB tegnap kiadott, uniós tagállamokra vonatkozó országspecifikus gazdaságpo-litikai ajánlásai szerint Szlovákiának további reformokra lesz szüksége.

Kattintson: http://ujszo.com/online/gazdasag/2017/05/23/brusszel-ujabb-reformokra-biztatja-a-fico-kabinetet