Sikeresen pályáztak az SNS-közeli cégek

Miközben a kormánypártok elnökei úgy tesznek, mintha felszámolták volna a koalíciós válságot, újabb és újabb információk kerülnek napvilágra a válságot kiváltó, az oktatási tárcánál kirobbant uniós pénzosztási botránnyal kapcsolatban.

Az ellenzéki Veronika Remišová rámutatott, hogy Andrej Danko (SNS) korábbi állításával ellentétben nem csupán a jó kondícióban levő magáncégek voltak sikeresek az oktatási minisztérium 300 millió eurós pályázati felhívásában, hanem olyan különböző állami hivatalokhoz tartozó szervezetek is, melyek közvetlen a minisztériumok alá tartoznak. „Úgy vélem,ezek a szervezetek is csak azért voltak sikeresek, mert a pártok elhelyezték ezekben az embereiket, és így beleszólásuk lehet a milliók elosztásába” – mondta Remišová.

Kattintson: http://ujszo.com/online/kozelet/2017/08/16/sikeresen-palyaztak-az-sns-kozeli-cegek

Varsó nyitott a V4 és az Európai Bizottság közötti tárgyalásokra

Lengyelország nyitott a visegrádi csoport (V4) és az Európai Bizottság közötti tárgyalásokra az európai ügyekről, többek között a migrációs válságról – közölte Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes csütörtökön Varsóban, reagálva Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének aznapi javaslatára.

A lengyel média arról számolt be, hogy Juncker a Robert Fico szlovák kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten Brüsszelben elmondta: arra kérte a szlovák kormányfőt, hogy szervezzen találkozót a visegrádi országok és a brüsszeli testület között, amelyen “az európai ügyekre vonatkozó általános témákról” tárgyalnának.

Kattintson: http://www.bumm.sk/kulfold/2017/07/27/varso-nyitott-a-v4-es-az-europai-bizottsag-kozotti-targyalasokra

Felmérés: a választásokat a Smer nyerné meg

A Smer mögött a második helyen a SAS, utána pedig az SNS következne – erről informálta ma a TASR-t Michal Mislovič a Median SK ügynökségből. A legerősebb politikai párt, a Smer-SD támogatottsága nagyjából ugyanazon a szinten van, mint a 2016-os parlamenti választások idején.

A Median SK ügynökség aktuális felmérése alapján a Smer-SD a szavazatok 28,5%-át szerezné meg. Második helyen az SaS végezne (15,5%), harmadikon pedig az SNS (11,5%). A felmérés alapján a parlamentbe kerülne az OĽaNO-NOVA (10,5%), az ĽSNS (8%), a KDH (6,5%), és a Híd (6%) sem maradhatna ki belőle.

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/07/19/felmeres-a-valasztasokat-a-smer-nyerne-meg

Akár 500 euró értékben is kaphatunk üdülési utalványt munkáltatónktól a jövőben

A közlekedési és építésügyi minisztérium úgy dolgozta ki a tervet, hogy az által a szlovák turizmust is támogassák. A kiterjedtebb marketing tevékenység és az adókat érintő változások mellett az üdülési utalványok bevezetéséről is tárgyalni fog a minisztérium. A munkáltatók ennek köszönhetően kedvező munkafeltételként akár 500 euró értékű utalványt is adhatnának az alkalmazottnak szlovákiai üdülésre – tájékoztatta a SITA hírügynökséget Karolína Ducká, a közlekedési és építésügyi minisztérium szóvivője.

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/07/14/akar-500-euro-ertekben-is-kaphatunk-udulesi-utalvanyt-munkaltatonktol-a-jovoben

Kilencpárti parlamentet mért a Polis

A parlamenti pártok közül a legtöbbet a Smer veszített a népszerűségéből (0,8 százalékpontot) az előző havi felmérés eredményeihez képest, de a maga 28%-ával így is a legnépszerűbb párt Szlovákiában. Mellette a Matovič vezette Egyszerű Emberek népszerűsége csökkent kisebb mértékben (9,3%-ról 9,1%-ra), emellett a híd népszerűsége nem változott, maradt 5,2%.

E pártokon kívül minden párt növelni tudta a népszerűségét. A második helyezett SaS 16%-ról 16,5%-ra, a harmadik helyre befutó Kotlebáék 11,1%-ról 11,8%-ra, az OĽaNO-NOVA leszakadásával a negyedik helyet egyedül elfoglaló SNS 9,3%-ról 9,5%-ra, illetve a hatodik helyét megőrző Sme rodina 6,8%-ról 7,4%-ra.

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/06/22/kilencparti-parlamentet-mert-a-polis

Szlovákia már kikerült a szegény EU-tagok sorából

Luxemburg volt tavaly az unió leggazdagabb állama: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó egyéni fogyasztás alapján is magasan vezet a nagyhercegség a 28 tagú közösségben. Szlovákia kikerült a legsze-gényebb utolsó negyedből.

Az egy főre jutó, a helyi árszínvonalat is figyelembe vevő bruttó hazai össztermék (GDP) terén Luxemburg idevágó mutatója 267 százalék volt (az uniós átlag értelemszerűen 100%), Szlovákia adata 77%, ezzel simán lehagyta Görögországot (67%) és beérte Portugáliát, és a 28 tagú unióban a 19. helyen áll

Kattintson: http://ujszo.com/online/gazdasag/2017/06/14/szlovakia-mar-kikerult-a-szegeny-eu-tagok-sorabol

Súlyos munkaerőhiánnyal küzd a RegioJet - Már a középiskolások közül toboroznak utaskísérőket

Már a RegioJet magánfuvarozó vállalat is érzékelni kezdi a cseh munkaerőpiacon fellépő hiány negatív hatásait. A szomszédos országban nagyon alacsony a munkanélküliségi ráta, s ez inkább negatív, mint pozitív hatást gyakorol a gazdaságra.

A vállalt szóvivője, Aleš Ondrůj elmondása alapján májusban és június elején hiányoztak az utaskísérők a járatok 1,8%-ánál. A szolgáltatások kimaradása miatt a vállalat anyagilag nem kompenzálja az utasokat, néhány járatot utaskísérők nélkül indított el.

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/06/13/sulyos-munkaerohiannyal-kuzd-a-regiojet