2002 személy veszítette el eddig a szlovák állampolgárságát

2002 személy veszítette el szlovák állampolgárságát a 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény életbe lépésétől (2010. 7. 17.) 2017. október 11-ig. A belügyminisztérium statisztikái alapján Szlovákia polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben, konkrétan 519-en a szlovák útlevelüket.

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/10/14/2002-szemely-veszitette-el-eddig-a-szlovak-allampolgarsagat

Őrült tempóval toboroz a Land Rover - tele vannak a hirdetéseivel az állásközvetítő portálok

A múlt héten hivatalosan is elrajtolt a Jaguar Land Rover Slovakia munkaerő-toborzása, ennek során az első körben ezer új állást hirdetnek meg az autógyártó nyitrai üzemébe. Több mint 800 munkahelyet a gyártásban közvetlenül részt vevő dolgozóknak kínálnak fel – számolt be a Vg.hu, a Világgazdaság hírportálja.

A termelésben foglalkoztatott képzett munkaerő bruttó fizetése 900 és 1800 euró között mozog majd, emellett hozzájárulunk az utazás költségeihez, munkatársainknak járulékos nyugdíj- és baleset-biztosítást is fizetünk – mondta Alexander Wortberg, a Jaguar Land Rover Slovakia igazgatója. A cégvezető hozzátette, az 1,4 milliárd eurós beruházás jól halad, az összesen 300 ezer négyzetméternyi területen megvalósuló üzem csarnokai már szerkezetkészek.

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/10/09/orult-tempoval-toboroz-a-land-rover-tele-vannak-a-hirdeteseivel-az-allaskozvetito-portalok

Lunter lehet Kotleba kihívója

Eldőlni látszik, ki lesz a szélsőséges Marian Kotleba kihívója Besztercebánya megyében. Martin Klus, az ellenzéki SaS jelöltje tegnap bejelentette, visszalép Ján Lunter vállalkozó javára.

Klus azután döntött a visszalépés mellett, hogy megismerte az AKO és a Median ügynökség felméréseinek eredményét. A közvélemény-kutatásokat azok a jelöltek rendelték, akik eddig is közösen jártak el a megyei választások előtt, és megegyeztek, hogy a felmérések eredményei alapján visszalépnek a legesélyesebb induló javára

Kattintson: http://ujszo.com/online/kozelet/2017/10/04/lunter-lehet-kotleba-kihivoja

Korrigálná a kormány a közalkalmazotti bértáblát

A jövő évben a közalkalmazotti bértábla kiigazítására vonatkozó törvényjavaslatot készítene elő a kormány – közölte Peter Kažimír pénzügyminiszter a Koalíciós Tanács csütörtöki ülését követően.

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány elkötelezte magát a múlt évben tartott kollektív tárgyalások során aláírt memorandummal, amely az állami és közalkalmazottak bérkorrekcióját irányozza elő. “Ez szerepel a költségvetésben. A jövő év elején a munkaügyi minisztériummal és a kormányhivatallal közösen előkészítünk egy törvényjavaslatot az új bértáblára vonatkozóan, amelyben alapvető módon orvosoljuk majd ezt a problémát, vagyis a szakadékot a legalacsonyabb bértarifák és a minimálbér között” – jelentette ki Kažimír.

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/09/28/korrigalna-a-kormany-a-kozalkalmazotti-bertablat

Ftáčnik vezet Pozsony megyében

Pozsony volt főpolgármestere a szavazatok 21,7 %-át zsebené be. Utána következne Juraj Droba parlamenti képviselő (15,2%), Pavol Frešo, a jelenlegi megyefőnök és Rudolf Kusý, Pozsony-Újváros polgármestere (mindketten 15%). Daniel Krajcer publicista és politikus 7,1%-ot szerezne, Ján Mrva, Pozsonyszőlős (Vajnory) polgármestere 6,7 százalékon áll. A többi megyefőnök-jelölt a szavazatok kevesebb mint 5%-át szerezné meg.

Kattintson: http://ujszo.com/online/kozelet/2017/09/19/ftacnik-vezet-pozsony-megyeben

Kiska az adóügyről: "Nincs mit rejtegetnem"

“Az adóhivatal máshogy ítélte meg a Kiska Travel Agency (KTAG) egyik adótételének az elkönyvelését, mint a cég. Nem ez az első ilyen eset. Nincs mit rejtegetnem” – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Andrej Kiska. Az elnök arra reagált, hogy kiderült: a cégnek, melynek tulajdonosa Andrej Kiska és fivére, Jaroslav, 27 ezer eurónyi adóhátralékot kellett tavaly befizetnie.

Kattintson: http://ujszo.com/online/kozelet/2017/09/12/kiska-az-adougyrol-nincs-mit-rejtegetnem

Danko kedden javaslatot tehet az új oktatási miniszter személyére

Andrej Danko, az SNS elnöke kedden tehet javaslatot az új oktatási miniszter személyére. Elmondása alapján az új jelöltnek nem feltétlenül kell párttagnak lennie, az a lényeg, hogy minden feltételnek megfeleljen – a médiakommunikációban jártas miniszterre van szükség. Jelenleg öt nevet mérlegelnek.

Kattintson: http://www.bumm.sk/belfold/2017/09/10/danko-kedden-tehet-javaslatot-az-uj-oktatasi-miniszter-szemelyere

Sikeresen pályáztak az SNS-közeli cégek

Miközben a kormánypártok elnökei úgy tesznek, mintha felszámolták volna a koalíciós válságot, újabb és újabb információk kerülnek napvilágra a válságot kiváltó, az oktatási tárcánál kirobbant uniós pénzosztási botránnyal kapcsolatban.

Az ellenzéki Veronika Remišová rámutatott, hogy Andrej Danko (SNS) korábbi állításával ellentétben nem csupán a jó kondícióban levő magáncégek voltak sikeresek az oktatási minisztérium 300 millió eurós pályázati felhívásában, hanem olyan különböző állami hivatalokhoz tartozó szervezetek is, melyek közvetlen a minisztériumok alá tartoznak. „Úgy vélem,ezek a szervezetek is csak azért voltak sikeresek, mert a pártok elhelyezték ezekben az embereiket, és így beleszólásuk lehet a milliók elosztásába” – mondta Remišová.

Kattintson: http://ujszo.com/online/kozelet/2017/08/16/sikeresen-palyaztak-az-sns-kozeli-cegek